Wednesday, June 11, 2008

Yahoo! Directory - Stora delar PR 0

Yahoo! Directory hade PR 8 för sin förstasida när jag var in idag. Går vi däremot ner på undersidor är PR 0. Det gäller bl.a. huvudkategorin dir.yahoo.com/Computers_and_Internet:

Men mycket mer. Sedan är frågan om det är vettigt att dra någon slutsats från toolbar PR här. Jag tror inte det.

En liten förändring hur Google värderar domäner

Det här kan möjligen funnits förr utan att jag märkt det. Men jag misstänker att det är nytt därför att det vid en snabb & ytlig titt inte såg ut att divergerat fullt ut än.

Utan att gå in på hur jag drog slutsatsen ger jag det er som en hypotes. Titta runt själva om ni tror det har betydelse och gör er egen bedömning:

  • Givet domäner på formatet XY.något.
  • Där X och Y är sökord.
  • Det här kan möjligen bara gälla när X och Y är sökord men också XY.
  • Har den implicita värderingen Y på sökresultat för X Y ändrats.
  • Men Y har inte ändrats för sökordet XY.

Värdet Y är det implicta värdet som domänen donerar till ett givet sökord.

Sökresultatet för "Topp på Google" från i natt

Tittar vi på sökresultaten för Topp på Google så har vi kausalt över DC fortfarande ett typiskt sökresultat:

Vid en tidpunkt med lågtrafik såg jag dock av en slump det här sökresultatet:

Där ligger med andra ord Nakna sanningen före Nyteknik. Sådana där tillfälliga sökresultat har jag fått för mig är en del av evaluering av nya djuplänkar. De tar kanske reda på något och försvinner sedan. Gissningsvis används resultatet sedan när ett nytt mer långvarigt sökresultat beräknas.

Jag tror inte de används annat än när djulänkade sidor snabbt får länkar.

Topp på Google" och liknande sökord

Jag läste precis den här bloggningen Hamna i topp hos GoogleNikke Lindqvists blogg. Det han uppmärksammade att en artikel publicerad av Ny Teknik hamnade överst på Google på ett stort antal sökresultat runt begreppet "topp på Google". Det handlar om:

Det visar naturligtvis på ett förtroende Google har för Nyteknik. Artikeln kan man tycka vad man vill om. Givetvis tar den inte upp alla faktorer som har betydelse men där gäller det naturligtvis att det måste anpassas till läsarna vars kunskap och perspektiv jag inte vet något om.

Artikeln har publicerats både på Nyteknik och DN:

Title i länkar & Alt till bilder
Det här tipset från artikel känner naturligtvis alla som gjort någon SEO redan till:

"Ett annat bra knep är att utnyttja de så kallade Alt-texterna – den text som hör till en bild och som visas om bilden inte laddas, eller när man håller musen över bilden.

Alt-texten ska beskriva bilden, men även här kan man försöka få med sökordet.
Från: Så hamnar din hemsida i topp hos Google (Nyteknik.se)
Datum: 2008-06-05

Ett liknande tips från mig som artikeln inte tar upp är title i länkar:

Bla bla nyckelord bla

Genom att arbeta med detta i intern länkning pekar man ut för Google vilket nyckelord i ankartexten man anser viktigt. Det ger en effekt jämförbar i hur det verkar med en "meningsfull URL" respektive att länken bara hade nyckelordet i ankartexten.

Nakna Sanningen om "Hamna topp hos Google"
Flera andra såg jag hade bloggat om artikeln med olika åsikter.

Magnus Bråth med sin trevliga blogg Nakna Sanningen kommenterade i: Hamna i topp hos Google. Bråth är tveksam till om artikeln verkligen är skriven redaktionellt oberoende:

"Artikeln är uppenbarligen skriven av Relevant Traffic & Resultat Media eftersom den håller så låg kvalitet och försöker få dem att framstå som någon sorts experter på området.
Från; Hamna i topp hos Google (Naknasanningen.com)
Datum: 2008-06-05

Intervju i artikeln fanns med Relevant Traffic och Resultat Media. Bråth väcker med andra ord misstanken att de kan ha skrivit artikeln eller olämpligt påverkat innehållet på annat sätt.

Jag ser dock inget konkret i artikeln som gör att jag tycker man kan säga det. Fast jag vet heller ingenting om företagen och läser Nyteknik mycket sällan.

Bernt Johansson om "Hamna i topp hos Google"
Bernt Johansson har också bloggat om "hamna i topp hos Google". Den här reflektionen tyckte jag var kul:

"Ha ha. Nikke har gjort en bra upptäckt, att Ny Teknik och DN publicerat en artikel om att “hamna i topp hos Google”, där de indirekt utmanar SEO sfären att anta utmaningen."
Från: Hamna i topp hos Google (Berntjohansson.com)
Datum: 2008-06-05

Vi får med andra se hur den där SERP:en utvecklas :-D

Inkomsten om "Hamna i topp hos google"
Blogg Inkomsten har jag inte tidigare läst (eller något annat på den). Den tog emellertid upp en intressant sak i sin bloggpostning om det hela:

"Det lite komiska i situationen är att det, bortsett från ett ord i rubriken, är en identisk artikel som publicerats på två olika webbplatser, vilket alla som läst lite om seo vet, inte är uppskattat av google, vilket riskerar att få någon av sidorna att straffa ner sig i googles index. Hur det kommer sig att dn och nyteknik har samma artikel gissar jag beror på att antingen någon från de i artikeln omnämnda företagen skickat in den, och tidningarna tagit den rakt av, eller att någon frilansare sålt samma artikel till flera."
Från: Hamna i topp hos Google (inkomsten.bloggagratis.se)
Datum: 2008-06-05

Varför DN publicerat artikeln vet jag inte och jag har heller inte forskat i det. Jag noterade emellertid följande på artikeln hos DN.se:

Det ser med andra ord ut som de kanske återpublicerar innehåll automatiskt från Nyteknik.

Relevant Traffic om öppningssidor / landningssidor
Relevant Traffic har förövrigt en paketerad lösning som anknyter till mycket från artikeln: Personalised Landing Pages. Om produkten är bra eller inte vet jag inte då jag aldrig tittat efter den på någon sajt.

Själva konceptet tycker jag dock är vettigt. Det tog jag upp nyligen i:

"Välgjorda [Red. specialistsidor] sidor är en effektiv och seriös SEO-teknik:

  • Ger ökat värde för besökaren med en bra artikel.
  • En bra specialistsida drar spontana och naturliga länkar.
  • Sådana länkar kommer oftare med "rätt" ankartext."
Från: Google, Riktlinjer och Öppningssidor (SEOTaktik.com)

Blogg hos Resultatmedia
Resultatmedia har förövrigt en blogg. Den är troligen mer givande läsning än "säljsidorna" för de flesta av den här bloggens läsare.

Google - Singulär, pluralis och synonymer

Att försöka dra några slutsatser från ett par SERP:ar när det kommer till betydelsen av olika onpage-faktorer är svårt. Ändå tänkte jag att det kunde vara intressant att försöka göra avseende min bloggpostning: Google, Riktlinjer och Öppningssidor. Och då avseende sökresultaten för två kombinationssökningar:

Google, Riktlinjer och Öppningssidor
Bloggpostningen Google, Riktlinjer och Öppningssidor har bl.a. följande egenskaper som kan tänkas ha betydelse:

Faktor Öppningssida + Google Öppningssidor + Google
Huvudrubrik Google Öppningssidor & Google
Strong-rubriker 1 Google och 0 Öppningssida 1 Google och 1 Öppningssidor
Frekvens i brödtext 2 öppningssida och 1 Google 2 öppningssidor och 1 Google

Det är med andra ord rubrikerna som skiljer sig åt.

Hur såg sökresultaten ut?
"Öppningsida + SEO" såg ut så här tidigare idag:

Och "Öppningssidor + SEO" enligt nedan:

Här såg vi med andra ord en skillnad mellan sökresultaten. I det ena fallet ligger Google först. När jag sökte nu fanns åtminstone inte den skillnaden längre:

Singulär och pluralis på Google
Mitt intryck är att Google räknar in ett släktskap när det kommer till singulär och pluralis. Sökresultaten kan ändå skilja sig åt om det länkas mycket med olika ankartexter avseende detta.

Synonymer på Google
Jag menar också att det samma gäller synonymer. En faktor jag märkt kan optimera detta onpage är att publicera något nytt med den synonym där man vill ranka. Det om man redan rankar högt på det andra ordet.

I artikeln tycker jag också att det då hjälper att peka ut synonymen t.ex. med att ange aktuell synonym i parentes efter.

Whois på Google.com men inte Google.se

På Google.com finns nu en funktion för whois inbyggd på sökmotorn. Nedan ser vi sökresultatet för Whois seotaktik.com:

Notera att man skriver "whois domän" och inte "whois:domän" (jfr site:domän o.s.v.). "whois:domän" fungerade inte när jag prövade. Samma sak fungerade inte på Google.se när jag testade.

DomainTools
Resultatet som ges överst är en sida som görs på DomainTools. Sidan för SEOTaktik.com har vi här.

Denna sida länkar förövrigt en annan webbsajt som ser ut att aspirera på att bli en uppslagsbok över domäner: Aboutus.org: SEOTaktik.com.

Tja det här kan väl vara praktiskt och användbart för informationssökarna. Fast för alla sådana här funktioner oavsett vad man kan slå upp, omvandla o.s.v. försvinner naturligtvis besökare för andra eller alla specialistsajter för sådant.

Google, Riktlinjer och Öppningssidor

Vad man menar med öppningssidor är sidor skapade specifikt för sökmotorer som anpassats mot ett specifikt sökord. Sådana sidor bredare definierat kan givetvis vara mer eller mindre seriösa. En seriös sida är gjord för att underlätta för verkliga besökare och är inte avsedd bara för att skicka besökaren vidare till en annan sida.

Vad Google tycker om öppningssidor
Nu blir det kanske intressant därför att Google har ändrat sina engelska riktlinjer. De svenska riktlinjerna är en översättning av vad de sa innan (svenska riktlinjerna har med andra ord ännu inte ändrats):

"Öppningssidor är sidor som har skapats specifikt för sökmotorer. Öppningssidor innehåller många länkar, ofta flera hundra, som är av föga eller ingen nytta för besökaren, och som inte har något värdefullt innehåll. Webbplatskartor med HTML kan vara en värdefull resurs för dina besökare, men se till att det är lätt för dem att navigera på dessa länksidor. Om du vill ta med många länkar kan du sortera dem i kategorier eller på flera sidor. Om du gör det måste du dock se till att de finns där för att besökarna ska kunna navigera mellan avsnitten på webbplatsen, och inte bara för sökmotorer."
Från: Text som visas för sökrobotar men inte för användare, vilseledande omdirigeringar genom Javascript samt öppningssidor (Google.se).
Datum: 2008-06-04.

De engelska riktlinjerna säger nu istället:

"Doorway pages are typically large sets of poor-quality pages where each page is optimized for a specific keyword or phrase. In many cases, doorway pages are written to rank for a particular phrase and then funnel users to a single destination.

Whether deployed across many domains or established within one domain, doorway pages tend to frustrate users, and are in violation of our webmaster guidelines."

Från: Cloaking, sneaky Javascript redirects, and doorway pages (Google.com).
Datum: 2008-06-04.

Öppningssidor och SEO
Jag tycker att den nya definitionen är bättre och tydliggör vad som gäller. En öppningssida är inte en otillåten öppningssida om den tillför sådant värde att den förtjänar sin ranking.

För många SEO-företag är skillnaden goda nyheter. Välgjorda sidor är en effektiv och seriös SEO-teknik:

  • Ger ökat värde för besökaren med en bra artikel.
  • En bra specialistsida drar spontana och naturliga länkar.
  • Sådana länkar kommer oftare med "rätt" ankartext.

Saturday, May 31, 2008

Intresant Artikel

Stulna artiklar och falska hemsidor

Det kan vara bra för våra läsare av Nyfiken vital att känna till att många nyheter och artiklar kopieras otillåtet i stor mängd både från oss och andra webbsajter. Dessa används av webbspammare på olika typer av "falska webbplatser" i försök att öka trafiken till något där försäljning sker. Det kan handla om sajter som säljer sådant som uppges vara läkemedel, kosttillskott, bantningsmedel m.m. Här diskuteras vilka problem detta orsakas och vad vi alla kan göra för att moverka det. Exempel på falska webbplatser med stulit innehåll..... AV Hans Husman http://www.nyfikenvital.org/?q=node/2279

Husman tala om i artiklen att det tar stor tid och han får mindre tid till att skriva åt sin egen sida
Vilket ¨är exact vad ja sa här
Som ja bruka säga ..jag har inte alltid rätt men aldrig fel ...

Lite längre ner i Artiklen lägger säg Husman på knä som en liten Böghora och ber om hjälp
Om du tycker någon är värd det uppskattar jag enormt om du vill blogga om den.

Thursday, May 29, 2008

Nikke Lindqvist om Googles "the non .info day"

Nikke Lindqvist postade en kommentar om fredagen den 23 maj när hans GI-sajt glykemiskt-index.info försvann ur Googles index för att komma tillbaka på lördagen. Orsaken kan vara att Google filtrerade bort alla info-domäner den dagen. Åtminstone finns uppgifter från amerikanska bloggar. Läs mer i min bloggning:

Statistik glykemiskt-index.info under "the non .info day"
Här är en bit statistik Nikke sammanställt på sin blogg. Ordentligt mindre trafik den dagen :-D

"the non .info day"
Nu blir det intressant för Nikke hade ett trafiktapp förra året också :-D

"Nu kommer det lustiga i kråksången. Jag gjorde en jämförelse mellan trafiken i år mot trafiken förra året, och det verkar som om Google har utnämnt 23 maj till 'the non .info day'."

Och så har han givit dagen ett namn också :-D the non .info day.

Underligt? Google och .info-domäner

Sent fredagen den 23 maj såg jag Nikke Lindqvist sajt glykemiskt-index.info gå ur index på ett antal sökord. Det gällde bl.a. GI, GI-metoden och amaranth. Däremot inte "glykemiskt index". Jag tyckte det var förvånande. Hela området viktminskning på webben är mycket spammigt. Hans GI-sajt håller emellertid tydligt högre kvalitet än genomsnittet och bör vara användbar för många.

Alla .info-domäner togs bort
Under lördagen såg jag att den kom tillbaka under dagen. När jag surfade amerikanska bloggare såg jag nu en förklaring till det hela. Det verkar som att kanske alla info-domäner togs ur index under en dag:

Att det finns stora mängder spamsajter på .info råder det ingen tvekan om. Min gissning är att Google ville göra några kvalitetsmätning utan .info kanske för att indirekt få data för att identifiera .info-sajter med låg kvalitet. Det skulle t.ex. kunna flaggas via kvalitetsökning på en sådan SERP medan mätningen pågick. En sådan tillfällig åtgärd (som knappast lär upprepas regelbundet) kan ha använts för att verifiera något annat kvalitetsfilter.

Fast kanske var det helt enkelt en defekt?

Bästa svenska sajter för trafik (statistik från blogg.tkj.se)

Tommy k Johanssons har på sin blogg "Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet" givit statistik på varifrån han får trafik: Fem bästa svenska sajterna för att få mer trafik.

De bästa sajterna uppges vara:

Det han skriver om Intressant och Google är viktigt och gäller naturligtvis fler av sajterna:

"Att jag får så mycket trafik via Intressant beror till stor del på att Intressant publicerar enskilda sidor med rubrik och ett utdrag ur varje inlägg som pingats dit. Dessa enskilda sidor indexeras av sökmotorer. Så en stor del av besökarna kommer på grund av att de sökt efter något på Google, och bland sökträffarna ligger Intressants referat av mitt blogginlägg över själva blogginlägget. Jag har helt enkelt en hel del bloggpostningar indexerade av Intressant, som i sin tur är indexerade av Google."
blogg.tkj.se: Fem bästa svenska sajterna för att få mer trafik

Strategi - Att tänka på
Att tänka i termer kring bearbetning av den här typen av sajter avseende trafik är ganska komplext. Förutom antal besökare de ger är det viktigt vilka man når. Är målet att bli bloggad vill man nå vissa grupper medan dessa besökare kanske inte alltid konverterar bra.

En till faktor är om sajterna ger någon länkkraft. Ger de länkkraft med Google ger det givetvis långsiktiga förutsättningar för mer trafik. Av de ovan tror Pusha åtminstone den närmaste tiden efter att ett blogginlägg nått första sidan ger mest. Eftersom det är ett socialt media där länken styrs av användare som röstar verkar det även ha ett långsiktigt mer troligt värde än t.ex. Bloggar.se där ingen redaktionell kontroll sker.

Flera webbsajterna kan ranka istället för blogginlägget de länkar. Det är kanske inte alltid önskvärt. "Risken" för det varierar beroende på aktuell webbsajt och inte minst på om blogginlägget blir länkad från någon annan sajt.

Vad menar Google med diakritiska tecken?

I bloggpostningen Google berättar lite om ranking & spam användes begreppet diakritiska tecken. Betydelsen bör nog förklaras då de inte är vanliga i svenskan.

Diakritiska tecken är de tecken som läggs till en bokstav och som påverkar dess uttal eller betydelse. Ett exempel är é i armé. Typiskt menar man också tecken som inte bara "påverkar" en specifik bokstav. Dit hör sådant som skiljetecken. Det är denna bredare betydelse jag tror Google avser. Exakt skrev de så här:

"Other parts include language models (the ability to handle phrases, synonyms, diacritics, spelling mistakes, and so on), query models (it's not just the language, it's how people use it today), time models (some queries are best answered with a 30-minutes old page, and some are better answered with a page that stood the test of time), and personalized models (not all people want the same thing)."
Från: Introduction to Google Search Quality

Google berättar lite om ranking & spam

Den här bloggpostningen på "The Official Google Blog" bör vara små intressant läsning för många:

Den ger ett intryck av hur Google tänker kring sökkvalitet. Även en del specifik information ges fast här måste man naturligtvis tänka på det Google själva understryker:

"For something that is used so often by so many people, surprisingly little is known about ranking at Google. This is entirely our fault, and it is by design. We are, to be honest, quite secretive about what we do."

Google, ranking och pagerank
Intressant är givetvis att Google diskuterar hur ranking beslutas. Pagerank sägs fortfarande användas men som de flesta redan vet är det bara en del av ett mycket större system. Faktorer Google pekade ut som exempel i bloggpostningen var:

1. Språk.
1.1. Förmåga att hantera fraser.
1.2. Synonymer.
1.3. Diakritiskt tecken.
1.4. Stavfel.

2. "Query models."
Frågemodeller kanske är en riktig översättning? De förklarar vad de menar med att det inte längre bara är språket utan hur folk använder det.

3. Tidsmodeller.
Vissa frågor besvaras bäst med en färsk artikel medan annat bäst möts med ett äldre dokument med förtroende ("stood the test of time").

4. Personalisering.
Anpassning mot enskilda användare.

Uppföljning av kvalitet
Automatiserade evalutioner sägs ske varje minut för att se till att inget går fel. Periodvis sker djupare evalutioner för övergripande kvalitet. Dessutom görs tester av enskilda förändringar i algoritmen.

Under 2007 uppges 450 nya förbättringar ha skett (nio per vecka i genomsnitt). Däribland förändrades PageRank i januari:

"In 2007, we launched more than 450 new improvements, about 9 per week on the average. Some of these improvements are simple and obvious -- for example, we fixed the way Hebrew acronym queries are handled (in Hebrew an acronym is denoted by a (") next to the last character, so IBM will be IB"M), and some are very complicated -- for example, we made significant changes to the PageRank algorithm in January."

Relevans och Google
De flesta förändringar uppges avse förbättringar avseende relevans. Relevans är också något jag alltid upplevt att Google prioriterat hårt. Ett sökresultat ska ha hög relevans och visa det användaren behöver ha. Där tycker jag att de presterar bättre än konkurrenterna.

Vilka förändringar kommer vi se?
Google skriver också att mer information kommer att ges. Något de troligen inte kommer kommentera är vad de arbetar på just nu. Mitt intryck är att flera förändringar testas just nu.

En målsättning hos Google tror jag är representativ bredd d.v.s. att sökresultat ger en representativ bredd och inte säger samma sak. Ett sådant sökresultat bör givetvis vara mer värt för användaren. Google Universal Search kan man se som en satsning på det. Inom telekommunikation finns ju förövrigt begreppet Diversity scheme som kanske är lite jämförbart. Kanske är det här som de gör förändringar just nu?

Wednesday, May 28, 2008

Nu har google ändrat i serpen

Nu har google skickat ner oss till plats 3 med Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever.
Vilket va väntat.. Man kan se att Nyfinvital..org har lagt ner en del tid och kraft för att lyckas
Undra hur mycket av deras tid det tog ? En intresant fråga är hur känns det seriösa publicister
att behöva lägga sin tid på att kontakta Google ,blogg tjänsten och att fixa mer inlänkar till artiklen
Tror ja vet Svaret ... LIFE SUCKS THEN YOU DIE.....

Tuesday, May 27, 2008

pinga skiten ur bloggen

Svårt att indexa din blogg ?
Ett enkelt sätt är att pinga din blogg riktigt ordentligt och inte som en fikus .
Använd proxy så du inte blir bannad och PINGA skiten ur din blogg
Ping Lista
http://rpc.pingomatic.com/
1470.net/api/ping
www.a2b.cc/setloc/bp.a2b
api.feedster.com/ping
api.moreover.com/RPC2
api.moreover.com/ping
api.my.yahoo.com/RPC2
api.my.yahoo.com/rss/ping
www.bitacoles.net/ping.php
bitacoras.net/ping
blogdb.jp/xmlrpc
www.blogdigger.com/RPC2
blogmatcher.com/u.php
www.blogoole.com/ping/
www.blogoon.net/ping/
www.blogpeople.net/servlet/web…
www.blogroots.com/tb_populi.bl…
www.blogshares.com/rpc.php
www.blogsnow.com/ping
www.blogstreet.com/xrbin/xmlrp…
blog.goo.ne.jp/XMLRPC
bulkfeeds.net/rpc
coreblog.org/ping/
www.lasermemory.com/lsrpc/
mod-pubsub.org/kn_apps/blogcha…
www.mod-pubsub.org/kn_apps/blo…
www.newsisfree.com/xmlrpctest….
ping.amagle.com/
ping.bitacoras.com
ping.blo.gs/
ping.bloggers.jp/rpc/
ping.blogmura.jp/rpc/
ping.cocolog-nifty.com/xmlrpc
ping.exblog.jp/xmlrpc
ping.feedburner.com
ping.myblog.jp
ping.rootblog.com/rpc.php
ping.syndic8.com/xmlrpc.php
ping.weblogalot.com/rpc.php
ping.weblogs.se/
pingoat.com/goat/RPC2
www.popdex.com/addsite.php
rcs.datashed.net/RPC2/
rpc.blogrolling.com/pinger/
rpc.icerocket.com:10080/
rpc.pingomatic.com/
rpc.technorati.com/rpc/ping
rpc.weblogs.com/RPC2
www.snipsnap.org/RPC2
trackback.bakeinu.jp/bakeping….
topicexchange.com/RPC2
www.weblogues.com/RPC/
xping.pubsub.com/ping/
xmlrpc.blogg.de/
pinger.onejavastreet.com/
pingomatic.com/
pingoat.com/
www.pingmyblog.com/
fgiasson.com/pings/ping.php
rpc.icerocket.com:10080/

Nästa gång skall vi prata om olika bra former av spam
Allt från forum spam till Auto spam i blogga
Tills vidare spamma mera


Fortfarande etta på google

Riktigt roligt att vakna och titta in på google och se att http://nyfikenvital.bubli.se/2008/05/23/ett-glas-rott-vin-kan-minska-risk fortfarande är etta på google ...
med Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever..
Att 40 nya blogga blev indexade över natten gör inte saker sämre ..

Monday, May 26, 2008

Bättre hantering av Google av plagiat nu

Helt klart att Google har blivit bättre att hantera sådant här men hur mycket bättre är tidigt att säga än. Det här plagiatet av vår nyhet såg jag rankade före oss:
http://nyfikenvital.bubli.se/2008/05/23/ett-glas-rott-vin-kan-minska-riske

Den stora frågan
Frågan det kommer ner till här är emellertid om seriösa publicister och bloggare i praktiken är eller kommer bli tvugna att ha egna nätverk av stödjande sajter för att i praktiken kunna hantera plagiat av deras material. I så fall är det inte bra.

Min förhoppning är att det visar sig att Google klarar av sådan här bra nog själv. Det borde inte vara så svårt tycker jag men vi får se.

Min erfarenhet säger google kan inte hantera det på ett bra sätt . Att göra ett plagiat är roten till det goda .

Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever

Intresant Seo experiment med Ett glas rött vin kan minska risken för fettlever
Google rankade bort sidan nyfikenvital.org för vår nya sida

Ja kommer att prova att ge mer länkkraft till artiklen ...

Frukt och grönskaker viktigt för att prestera i skolan

SERP för Bubli

Så här såg förövrigt SERP:en ut för bubli.se just nu:

Det där är lite intressant om man tittar på SERP:en för Bubli där SEOTaktik ligger på plats sex. Google ser med andra ord sambandet att när jag har diskuterat Bubli.se och deras problem med spam finns sambandet även mot ordet Bubli. Bloggtjänstens namn är dock Bubli.se och inte bara Bubli (men folk lär nog söka snarare på Bubli gissar jag).

Förövrigt tycker jag att det är kul att det dyker upp allt fler svenska bloggtjänster. Bra att vi får lite balans mot Wordpress.com och Blogger.com.

Saturday, May 24, 2008

seotaktik Nyhetstjänster & Bloggar

Nyhetstjänster är en produkt och tjänst som jag säljer. Detta är ett mycket kraftfullt koncept för att nå med information eller öka trafiken till en sajt.

De stora inom media i Sverige täcker upp bara en liten del av de nyheter som kommer både för smala och stora områden. Vi kan t.ex. se att huvuddelen av de forskningsnyheter som publiceras handlar om svensk forskning trots att en försvinnande del av forskningen sker i Sverige. Förutom ett fåtal områden är svensk forskning inte ens i närheten av att vara ledande. Den typ av forskningsnyheter med störst intresse bland läsarna kommer också sällan från Sverige.

Trots det finns det ett potentiellt läsarintresse som du kan fånga upp med seriösa och specialiserade nyhetstjänster eller bloggar. Dessa kan ge en lång rad potenta fördelar för dig:

  • Nå ut till journalister.
  • Nå ut till bloggosfären.
  • Nå ut till kunden.
  • Få fler länkar.
  • Få mer trafik till övriga sajten.

Att nå ut till journalister
Journalister har ont om tid. En väg att nå dem är via pressmeddelanden men ofta är det svårt att filtrera där för journalisten och de är därför inte särskilt effektiva.

Vi marknadsför nyhetsstjänsten mot utvalda journalister som ibland skriver om ditt område. När journalisten vill skriva om ditt område så vet han att din nyhetstjänst finns:

  • Den har flera bra nyheter som journalisten kan bygga vidare på.
  • Du har i nyheterna samlat allt journalisten kan ha nytta av för att spara på hans arbete: bilder, kontaktuppgifter, journalreferenser m.m.
  • På nyhetstjänsten finns också allmän sammanfattad information, ordförklaring och allat annat journalisten behöver för att skriva en riktigt bra artikel.

Det blir enkelt för journalisten att skriva om din nyhet och du har nått ut.

En sådan nyhetstjänst är mycket kraftfull för branschorganisationer, intressegrupper, politiska aktörer. Det gör det lättare för er att komma ut med ert budskap. Ta t.ex. (påhittat exempel) en branschorganisation som har till uppgift att få fler att äta mer av nyttiga bönor. En nyhetstjänst som publicerar all forskning som pekar på att bönor är nyttigt hjälper då till att nå ut med budskapet att bönor är nyttigt.

RSS-strömmen marknadsförs vi även den mot journalisterna. När journalisten ser något han tycker är intressant att skriva om i strömmen är du i mål. Lösningen är inte en single-bullet men kompletterar andra PR- och lobby-aktioner.

En bonus är att gamla nyheter ligger indexerade på nätet. Journalister och andra intresserade hittar dem när de söker efter information om området.

Nå ut till bloggosfären
Nyhetstjänsten byggs som en blogg. Det innebär att du direkt ges många fler kanaler för att få ut ditt budskap jämfört med en vanlig hemsida:

1. Du kan pinga sidor som sedan visar upp ditt inlägg för intresserade.
Ex: pinga.se och technorati.com.

2. Länkar till blogginläggen hamnar i s.k. taggningssidor där andra bloggare lätt hittar dem. Dessa rankar ofta högt på Google.
Ex: Taggningssidan för Politik är på plats två för sökmotorn Google. Ditt blogginlägg kommer med där och tar del av trafiken.

Du kan pinga tjänsten Twingly som gör att en länk till ditt blogginlägg dyker upp i många stora tidningar: Alla tidningar som använder Twingly.

Fler bra möjligheter finns att arbeta med.

Detta ger dig genomslagskraft som få av dina konkurrenter har eftersom du inte lärt sig arbeta med det här konceptet än.

Nå ut till kunden
Allt vi tidigare skrivit gör att du når ut till kunden men du når ut på fler sätt som är minst lika kraftfulla. För t.en webbutik är det svårt att publicera mer kortfattad information där man säljer varorna. Ändå är det just sådan information som ger förtroende och leder till fler köp:

  • Svara på frågor.
  • Visa upp bilder.
  • Ge webbutiken ett personligt ansikte.
  • Informera om nya varor.

Kunder handlar hellre hos en webbutik där de precis som i butik utanför nätet möter en människa. Detta ger verkligen webbutiker ett supervapen!

Få fler länkar
Bloggare länkar oftast till andra bloggar. Inte minst gäller det webbutiker som har svårt att bli länkade. En blogg där bloggarna ser vem du är ger förtroende och du får länkar. Gör vi en bra blogg eller nyhetstjänst kommer den därför att länkar. De stärker hela din sajt och gör att den rankar bättre i Google.

Få mer trafik till övriga sajten
Ett utökat material på bloggen ger dig mer trafik från Google. Att det är en blogg gör också att du kan få trafik från många fler kanaler.

Bloggar och nyhetstjänster är ledande verktyg för att få trafik till en webbsajt.

Hög redaktionell kvalitet
Bloggar och nyhetstjänster vi bygger har mycket hög kvalitet. Vi underhåller dem också gärna regelbundet med nyheter eller bloggningar. Vi har system för att plocka upp bl.a. forskningsnyheter effektivt så att din blogg oftast blir först med något nytt och intressant.

Hör av dig om du är intresserad och för exempel på sådant vi byggt.

Thursday, May 22, 2008

Ingen förklaring till halvaporna (trafiktopp från Google)

Jag bloggade om trafiken jag fick från Google på sökordet halvapor:

Det här är ett sökord som normalt inte ger någon trafik. Något som givetvis är rimligt och vi är helt tillbaka där nu d.v.s. 0 eller 1 besökare per dag. Fast toppen var givet ett sådant sökord betydande:

"Nu har jag gått igenom maj dag för dag i Google Analytics. Idag hade jag en enstaka besökare. Den tredje maj gav sökordet 0 besökare. 2008-05-04 levererade det däremot 200 unika besökare, dagen efter 107, sedan 63 och därefter fallande steg för steg."
Från: Nyheter som ger trafik & Trafik från halvapor.

Igår var det lite bättre än normalt och slutade på fyra men då har jag bloggat om sökordet och själv besökt det minst en gång. Idag har vi en besökare än. Den tredje maj var antalet 0 som normalt och så den fjärde 200:

Därefter föll det bit för bit :-)

Vad är förklaringen?
Nyheter har jag sökt efter via:

Ingen ser ut att ha bloggat alls om halvapa eller halvapor enligt Bloggar.se förutom en avstängd blogg på Wordpress.com (se Plagiat av Apor & Halvapor? för mer om den bloggen).

Idag försökte jag även söka runt lite i TV. Fast gav upp efter fem minuter. Så någon förklaring har jag inte.

Är longtail bra?
Longtail kan ju tyckas tilltalande från sådant här men det här är inte en normal situation. Faktiskt är det här första gången jag upplevt detta där jag inte hittat en förklaring.

Övriga gånger jag har haft liknande toppar har det varit p.g.a. stora nyheter som synts i alla de flesta väsentliga media och det har alltid varit något jag räknat med. Dessa var dock tämligen betydande större och det här är första gången jag överhuvudtaget sett något liknande i den här "halv-storleken". Stort men inte stort nog att räknas.

Halvapa istället för doping
Här var en lite udda nyhet jag hittade medan jag letade:

Polisen gick in i en lägenhet för att söka efter dopingmedel och hittade en liten halvapa istället. Sällsynt enligt Jonas Wahlström på Skansenakvariet:

"Apan är av den fridlysta arten pygmétrög lori, samma apfamilj som lemurerna, enligt Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet som fått apan till låns av Stockholmspolisen."
Från: Halvapa hittad i dopingbeslag (SVD.se)

Den där "lemuren" ser väldigt oskyldig och snäll ut :-) Det är nästan som man skulle vilja ha en som husdjur om man inte visste bättre.

Plagiat av Apor & Halvapor?

Appropå halvap-trafik-mysteriet jag bloggade om där sökordet halvapor som normalt (vilket ju är rimligt) aldrig ger någon trafik plötsligt gav ganska mycket:

Upptäckte jag följande:

Meningarna Google visar liksom rubriken är samma som vår artikel. Om det var ett plagiat av vår artikel kan jag dock inte se. Vännerna på Wordpress ser ut att ha dödat den bloggen och utan att man behövde e-posta med dem.

Nyheter som ger trafik & Trafik från halvapor

Jag bloggade om att jag upptäckt en ganska hög trafiktopp för halvapor (ett sökord som normalt inte ger någon trafik):

Nu har jag gått igenom maj dag för dag i Google Analytics. Idag hade jag en enstaka besökare. Den tredje maj gav sökordet 0 besökare. 2008-05-04 levererade det däremot 200 unika besökare, dagen efter 107, sedan 63 och därefter fallande steg för steg.

Någon förklaring från via webbsökning med Google på halvapor och datum runt 2008-05-04 hittade jag inte. Nyhetssökning på halvapa och halvapor gav heller ingenting. Orsaken till trafiken är med andra ord okänd.

Nyheter kan ge trafik
Annars kan även ett vanligen dåligt sökord ge mycket trafik om en stor nyhet om det kommer. Det gällde t.ex. oss på Nyfiken vital för läkemedlet Chantix (som sedemera fått namnet Champix i EU) mot rökning som gav bra med trafik när tidningarna skrev om det. Där skrev vi tidigt om forskning och introduktionen i USA. När det blev godkänt i Sverige fick trafik från andra än RSS-läsarna. Då rankade vi ett på Chantix och slog mellan ett och två på Champix. Nu ligger vi fortfarande topp tio någonstans men det räcker bra nu särskilt som det nu är mycket svårare att ranka genom att andra betrodda sajter hunnit skriva om läkemedlet: Läkemedelsverket, FASS (Läkemedelsindustriföreningen äger FASS) m.fl.

Men här har jag inte upptäckt någon nyhet. En sådan här topp utan förklaring är ovanlig. Hänt mig en gång tidigare men jag tror nog jag listar ut det här i morgon. TV, fotosajter m.m. är ju kvar att kontrollera. Kanske någon stor uppsatsskrivning annars? Spekulationer välkomnas :-)

Trevligt var i alla fall att få återupptäcka den här bilden...

Äntligen inbjuden att pröva Google App Engine!

Oj, oj nu kommer det bli programmera av...

Jag har verkligen bra idéer också. Men i värsta fall blir det två år av dåligt samvete innan det blir av att logga in.

Mer om Google App Engine
Bloggade jag om tidigare här: Google App Engine - Driftsätt webbsajter och applikationer hos Google. Hjalmar har som vanligt bra insikter: Google Application Engine och vad det betyder. Läs vad han skriver också för det där stämmer (i min värld) mycket väl.

Och så Google naturligtvis:

Halvapor - Ett överraskande sökord

Här har vi ett sökord som seglat upp och givit förvånande (för mig åtminstone) hög trafik...

Ta ta: Halvapor

Nu är stora sökord inte min grej utan jag gillar små sökord och kombinationer. De får lättare spontana länkar från bloggare och man slipper de flesta smala halv-spam sajter kring något nyckelord. Men ändå. Halvapor kommer in topp 50 på Nyfiken vital: Apor och halvapor. Jag ska inte utesluta att det gått upp i ranking men det har tror jag varit topp sex - fyra cirka ett år utan just någon trafik alls.

Hur är det då med apor? Tja apor ligger cirka 250 positioner nedanför halvapor i Analytics. Vad är det med halvapor just nu?

Powerset - Sökmotor för Wikipedia

Powerset är en ny sökmotor särskilt framtagen för att söka Wikipedia:

Att använda Wikipedias egen sökfunktion är ingen höjdare. Den ger mig sällan det jag vill ha. Istället brukar jag använda Google.com om jag söker en.wikipedia.org. Svenska Wikipedia har en bit att gå än så den använder jag typiskt aldrig.

Vad är poängen med Powerset?
Vad som uppges vara särskilt med Powerset är att den har givits en förståelse av varje ord i Wikipedia. Den vet vad orden betyder och det menar man kan ge bättre sökresultat.

Redan här är konceptet inte orimligt och kan nog fungera bra för uppslagsböcker och ordlistor. Powerset gör emellertid mer och har en förståelse av varje ord på en sida. Det kan möjliggöra djupare analys om man har statistik över hur folk söker och vad de då önskar.

Jag tyckte sökmotorn fungerade bra när jag prövade den lite ytligt. Kvalitetsnivån är däremot svårt att säga något om när man inte söker på riktigt. Blir det av ska jag emellertid använda den åtminstone ett tag när jag söker Wikipedia.

En massa domännamn Google köpt

Jag hittade en bloggpostning som listat en bunt domännamn Google äger. Ganska kul läsning:

Domännamnen listades i olika kategorier beroende på vilket spekulativt syfte författaren trodde de ev. kan ha. Följande antogs kunna vara för framtida tjänster:

  • google4kids.com
  • googlebackups.com
  • googleauction.com
  • googlebroadband.com
  • googlecasinogames.com
  • googlefamily.com
  • googlejokes.com
  • googlelovers.com
  • googlepersonals.com

Thursday, March 27, 2008

Att mäta antal besökare på en blogg

Jag fick e-post från en bloggare som undrade hur man kan mäta antalet besökare. Ett bra alternativ som är gratis och kraftfullt är Google Analytics. Google Analytics gör att du inte bara kan se antal besökare utan också hur mycket trafik olika sökord ger, länkar som ger besökare m.m.
Topplistan och annonsmäklaren Tailsweep gör det också enkelt att mäta antal besökare. Denna ger dock ingen information om trafik från sökord o.s.v. utan bara just antal besökare och antal sidor som de tittar på.
Ett tredje mycket populärt alternativ är Statcounter. Statcounter finns i en enklare gratisversion och en mer påkostad mot betalning.

Antal besökare








Det första på 85 beror helt säkert till stor del på tillfälligt ökat intresse p.g.a. att jag samlat material om Google Adsense och det nya kravet på sekretesspolicy. Några sökord som gav fler besökare än en fanns inte.

Adsense & Sekretesspolicy: Mer från Google

Google har nu på sin blogg om Adsense givit mer information om de nya reglerna för Adsense och särskilt kring den sekretesspolicy som nu krävs:
Terms and Conditions clarification
De har inte givit något exempel på en minsta nivå för en sekretesspolicy som uppfyller kraven men de föreslår att Network Advertising Initiative (NAI) kan vara en intressant resurs och särskilt: NAI Self-Regulatory principles for publishers (PDF). Där hittar vi följande exempel:
We use third-party advertising companies to serve ads when you visit our Web site. These companies may use information (not including your name, address email address or telephone number) about your visits to this and other Web sites in order to provide advertisements about goods and services of interest to you. If you would like more information about this practice and to know your choices about not having this information used by these companies, click here.
Mer resurser samlade jag tidigare i den här bloggningen: Google Adsense - Sekretesspolicy krävs.
Analytics nu på bloggen :-DEftersom jag nu i min sekresspolicy (som jag garanterat kommer arbeta om igen då den inte känns bra än) för bloggen påstått mig samla in information om besökarna så blev det också äntligen av att göra det. Idag installerade jag Google Analytics.
Nu får vi se hur många läsare bloggen har.

Nyckelord: Statistik från Wikipedia

Här har du sajten där du kan undersöka hur mycket trafik en sida i Wikipedia har: stats.grok.se. Givetvis mycket användbart.

Google slår till mot Sociala media?

Jeff Waltz hos Google gjorde en intressant bloggning på googleresearch.blogspot.com. Bloggningen togs sedan bort men nedan har vi det intressanta:
“We are working on strategies to level the playing field, effectively bringing back natural search patterns enjoyed in the pre-social bookmarking days. For webmasters who use social media responsibly, this is nothing to worry about - we will be targetting mainly a small minority of prolific bookmarkers with a new algorithm that looks at linking patterns over time.
Webmasters who rely heavily on bookmarking their own sites to gain traffic will likely see a drop in pagerank before the end of 2008, and we will be working closely with two major social bookmarking sites to find a solution that will have no detremental effect on the average internet user.”
En tolkning av det där är Google planerar en förändring i sin algoritim för att hindra missbruk av sociala media som givit PR. Exakt vad som avses kan man bara spekulera om vilket jag gjorde.
1. Sociala bokmärken ses som länkkedjor. Tips på tio SM länkar tips på ett 11. Det elfte tipsar om en artikel om sociala media som länkar in en rekommendation på SM 12.
Ni förstår poängen ovan? Många olika varianter av den är naturligtvis möjligt. Det där förekommer och inte bara med sociala medier utan alla webbsajter där användaren åtminstone har en profilsida. Min bild är förövrigt att Google redan har sedan nyligen nya algoritmer som hanterar och förminskar värdet.
2. Men givetvis kan man tänka sig många andra typer av missbruk. Röstningsfusk är ett exempel.
Vad som är mest intressantVad som är mest intressant är att det här tyder på att Google vill värdera sociala media. De ser en potentiellt värdefull datakälla. Vore jag Google skulle jag i så fall köpa upp de två största och se till att få till ordentlig moderering och stoppa allt fusk så långt det går. Och sedan strunta i övriga.
Mer att läsaDen här bloggningen tror jag missade poängen helt: Who Cares if Google Punishes Digg. Antingen hårdsatsar de ett fåtal och kommer strunta i övriga. Eller satsar de på alla och inför du algoritmer just för att bestraffa saker liknande det som diskuteras i bloggpostningen.

Sekretesspolicy till Adsense uppdaterad

Jag gjorde en uppdatering av nyheten om Adsense nu kräver en säkerhetspolicy: Adsense - Sekretesspolicy. Mer information finns nu tillgänligt, fler länkar och de svenska lagarna för kakor diskuteras.
Jag hoppas att ni kommer ha nytta av den!

Google Analytics - Tre värdefulla men okända funktioner

Här har vi tre värdefulla funktioner i Google Analytics som jag hittade under påskhelgen...
Antal som klickar på länkarDen här funktionen kan du t.ex. använda för att hjälpa dig prissätta reklam som du säljer. Varje gång någon klickar på länken loggas det och blir tillgängligt för dig i Google Analytics. Detta går att få att fungera för utlänkar såväl som länkar till interna filer.
Läs mer hos Google: How do I track files (such as PDF, AVI, or WMV) that are downloaded from my site?
Site searchSite Search är gjord för att du ska kunna ta reda på vad användarna söker efter på din webbplats. Ett värde är att du kan se om de söker något du saknar.
Läs mer hos Google: How do I set up Site Search for my profile?
Tagga kampanjerHär är något som kanske inte är intressant för mig som inte annonserar men för övriga: Google Analytics Link Tagging 101 (Eoirevolution.com). Där förklaras hur du lägger till taggar i länkarna så att du kan följa olika kampanjer

Google Analytics - Tre värdefulla men okända funktioner

Här har vi tre värdefulla funktioner i Google Analytics som jag hittade under påskhelgen...
Antal som klickar på länkarDen här funktionen kan du t.ex. använda för att hjälpa dig prissätta reklam som du säljer. Varje gång någon klickar på länken loggas det och blir tillgängligt för dig i Google Analytics. Detta går att få att fungera för utlänkar såväl som länkar till interna filer.
Läs mer hos Google: How do I track files (such as PDF, AVI, or WMV) that are downloaded from my site?
Site searchSite Search är gjord för att du ska kunna ta reda på vad användarna söker efter på din webbplats. Ett värde är att du kan se om de söker något du saknar.
Läs mer hos Google: How do I set up Site Search for my profile?
Tagga kampanjerHär är något som kanske inte är intressant för mig som inte annonserar men för övriga: Google Analytics Link Tagging 101 (Eoirevolution.com). Där förklaras hur du lägger till taggar i länkarna så att du kan följa olika kampanjer